WATER MANAGEMENT
 
Telefon
-
Fax
-
Mobil
E-mail
Pompe, instalatii si statii de pompare apa pentru sisteme de alimentare cu apa si canalizare

Pompe pentru sisteme de alimentare cu apa si canalizare
   
Unele pompe din diverse statii de pompare a apei pot functiona in regim normal / automat, pentru a satisface cerintele unui sistem de alimentare cu apa si canalizare. Telecontrolul, sau telecomanda motoarelor electrice pot fi prevazute pe instalatii mai mari pentru a reduce timpul de operare. De asemenea, acest control este destinat realizarii unui optim al costurilor energetice si mentinerii masurilor de conservare energetica.

Optimizarea costurilor energetice, in special pentru statii de pompare mari, presupune un control riguros al unui sistem de alimentare cu apa si canalizare, care va permite operatorilor programarea functionarii pompelor, astfel incat consumul de energie electrica sa fie minim si in acelasi timp sa existe atat o mentinere a unei presiuni optime in sistemul de alimetare cu apa si canalizare, cat si o inmagazinare adecvata a apei pentru situatiile de incendiu.

Costurile energetice cuprind componentele principale ale functionarii si cheltuielile de exploatare pentru sisteme de alimentare cu apa si de canalizare. De obicei, cea mai mare cantitate de energie electrica este consumata cu tratarea si cu pomparea apei.
   
In principal, costul total al functionarii unei statii de pompare va fi determinat de urmatorii factori:
- alegerea tipului de pompe si motoarele acestora;
- sistemele de alimentari cu apa si de canalizare;
- sistemele de tarifare ale energiei electrice.

Analiza de proiect pentru conducte, retele de distributie, statii de pompare, rezervoare de inmagazinare a apei, vane, clapete de retinere, etc. si evaluarea totala a costurilor va trebui sa ia in considerare toti acesti factori.
   
Functionare pompe in sisteme de alimentare cu apa si canalizare
   
In general, sunt trei probleme diferite care se intalnesc in acest domeniu, in incercarea imbunatatirii functionarii unor pompe in diverse statii de pompare existente si anume:
- pompe ineficiente;
- combinatii neadecvate de pompe;
- programarea defectuoasa a unor pompe.

Randamentul unei singure pompe este dat, de obicei, de raportul dintre puterea utila si puterea consumata (absorbita) si, de aceea, acesta ar trebui sa fie masurat la diverse debite. El nu este intotdeauna posibil de realizat, din punctul de vedere fizico-practic, deoarece debitul trebuie sa fie masurat dupa ce aceste pompe sunt instalate in locatiile respective. Oricum, daca aceste informatii pot sa fie obtinute, iar unele pompe pot sa fie in masura sa satisfaca performantele originale specificate, nu exista totusi insa nicio garantie ca  aceste pompe vor functiona eficient in sistem.
   
Dupa cum se stie, randamentul in functionarea unei singure pompe, poate sa fie mult diferit de functionarea in formatie. La functionarea in formatie a unor pompe, debitul va depinde de diferentele de cota intre aspiratie si refulare. Relatia dintre aceste cote si debit este reprezentata de curba de functionare a sistemelor de alimentari cu apa si de canalizare si este in functie de cativa factori, cum ar fi:
- nivelul apei in diversele rezervoare de inmagazinare;
- capacitatea de transport pentru conducte aflate in apropierea diverselor pompe;
- amplasarea fata de diversi utilizatori de apa, a anumitor tipuri de pompe;
- functionarea altor pompe.
   
Planificarea pomparilor in sistemele de alimentare cu apa si canalizare
   
Planificarea pomparilor pentru optimizarea costurilor energetice in statiile de pompare cu posibilitati mari de inmagazinare, poate fi realizata cu ajutorul programelor de calculator, acolo unde datele de intrare corecte pot sa reflecte o functionare a intregului sistem de alimentare cu apa si (sau) canalizare. Costurile energetice total consumate, asociate cu functionarea diverselor tipuri de pompe, ar putea scadea imbunatatirea randamentelor pentru pompe individuale, sau a combinatiilor acestora. Oricum, aceste masuri au o influenta mica in reducerea costurilor asociate cu sistemele de tarifare ale energiei electrice in timpul unei zile.

Varianta principala pentru minimizarea costurilor asociate sistemelor diferentiate de tarifare a energiei electrice, este data de folosirea strategiilor de pompare in afara orelor de varf. Aceasta varianta ar trebui sa fie pusa in aplicare numai daca economiile energetice astfel realizate, depasesc costurile necesare realizarii unei capacitati suplimentare de inmagazinare. Solutia pentru implementarea programarii pomparilor in afara orelor de varf este data de disponibilitatea egalizarii inmagazinarii si dezvoltarea unor politici optime de functionare pentru pompe.

Strategia de functionare a unor astfel de pompe este data de nivelele apei, care dicteaza la randul lor momentele in care diversele pompe ar trebui sa functioneze ca raspuns la conditiile sistemelor de alimentari cu apa si de canalizare. Astfel, aceasta solutie poate lua in considerare anumite intervale din cursul unei zile sau ale unui an.
   
Principalii pasi in optimizarea programarii pomparilor in sisteme de alimentare cu apa si canalizare

Principalii pasi implicati in optimizarea programarii pomparilor sunt:
- construirea unui model de calibrare eficient bazat pe extinderea perioadei de simulare;
- introducerea unei liste de tarife a energiei electrice si a curbelor de randament pentru pompe;
- prezentarea constrangerilor in legatura cu nivelele apei din rezervoarele de inmagazinare si cu presiunile maxime admise in sistemele de alimentari cu apa si de canalizare;
- estimarea modelului real de consum (necesar de apa) pentru ziua considerata;
- rularea modelelor de optimizare a functionarii sistemelor de alimentare cu apa si (sau) canalizare;
- verificarea veridicitatii rezultatelor.
   
Functionarea normala si mentinerea acesteia in sisteme de alimentare cu apa si canalizare
   
Proiectarea echipamentelor si unitatilor de pompare vor putea fi evaluate in functie de cativa factori si anume:
- numarul de operatori;
- frecventa intretinerilor si reparatiilor curente;
- efectuarea reglarii diverselor componente;
- economie energetica.

Realizarea unei pozitionari corecte, atat intre pompa si motor, cat si intre aspiratie si refulare, va putea impiedica generarea unor zgomote si vibratii. Zgomotul este minimizat prin alegerea unor pompe pentru a functiona cat mai aproape de randamentul maxim, in conditii normale de aspiratie. Cresterea vibratiilor va influenta, cu siguranta, durata de viata a rulmentilor, etansarilor mecanice si a tuturor celorlalte componente.
   
Statii de pompare si factori de siguranta pentru sisteme de alimentare cu apa si canalizare
   
De obicei, unele statii de pompare reprezinta unele dintre cele mai costisitoare componente a unui sistem de alimentare cu apa si (sau) canalizare, si in consecinta, siguranta acesteia va fi luata in considerare in mod special. Astfel, se poate spune ca, numarul de pompe va depinde in special de nevoile prezente si viitoare. O analiza economica ar trebui sa fie efectuata pentru a determina numarul optim de pompe ce urmeaza a fi instalate. Totusi, uneori si o singura pompa este suficienta, insa in cazul in care exista doua sau mai multe pompe identice, fiecare trebuie sa fie in masura sa atinga parametrii optimi, pentru a putea alterna in caz de potentiale probleme.

Aproape oricand doua sau mai multe pompe au costuri optime pentru a putea satisface diverse consumuri (necesar de apa) de varf, insa capacitatea unei pompe suplimentare, sau a tuturor celorlalte care trebuiesc instalate pentru a acoperi cerinta de varf trebuie sa poata suplini acele pompe iesite din functiune. Pentru o mai buna functionare, este recomandat ca toate, sau unele pompe sa alterneze. In diverse statii de pompare a apei brute, sunt necesare minim trei pompe. Pentru a impiedica anumite pompe de mare capacitate de a efectua cicluri frecvente in timpul perioadelor de consumuri scazute, sau a modularii unor pompe mici, va fi necesar sa se realizeze diverse manevre cunoscute ale acestora.

Siguranta unei statii de pompare este determinata atat de componentele sale individuale cat si de functionarea acestora ca un tot unitar. Ca urmare, exista o lista de cativa factori tipici ai acestor componente, care pot fi inclusi intr-o evaluare a elementelor de siguranta, dupa cum urmeaza:
   
- consumurile de apa si capacitatea de inmagazinare in rezervoare si castele de apa;
- intretinerea preventiva, mentinerea duratei de viata, uzura diferentiata a diverselor componente ale uni sistem de alimentare cu apa si (sau) canalizare;
- reparatiile curente si transportul energiei electrice;
- echipamente de rezerva;
- energia electrica de rezerva si protectia contra supratensiunii;
- pompe, vane, conducte, motoare, factorul timp.

Evaluarea de siguranta ar trebui sa fie o parte integranta a planificarii si proiecarii astfel incat, prelucrarile sa devina o alternativa de incredere a costurilor, pentru ca proiectul sa fie pus efectiv in aplicare. Tot pentru o mai buna siguranta, pot fi luate in considerare pentru mai multe pompe doua surse independente de alimentare cu energie electrica, iar daca exista aceste surse, se poate cerceta si determina, din punct de vedere istoric, atat numarul intreruperilor curentului cat si intervalul de timp aferent.

Sus
  Home | Produse si Servicii | Link-uri utile | Contact  
Harta Site    Termeni si Conditii    Copyright © 2008-2014    Water Management    Toate drepturile rezervate